Λίλιθ

Η Λίλιθ απεικονίζεται ως βασίλισσα της νύχτας που δαμάζει τα άγρια θηρία, και συμβολίζει τον καταπιεσμένο θυμό αλλά και την επίλυση συγκρούσεων.

Αρχικά, είναι στην υπηρεσία της μεγάλης θεάς Ινάννα των Σουμερίων, η οποία έφερε τους άντρες από τους αγρούς στον ιερό ναό για τα ιερά, σεξουαλικά έθιμα. 

Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, ως η πρώτη γυναίκα του Αδάμ, η Λίλιθ σηματοδοτεί το πρώτο στάδιο της γυναίκας ως συζύγου. Ωστόσο, σύντομα επέρχεται η σύγκρουση με τον Αδάμ, ο οποίος θέλει να κυριαρχήσει πάνω της, παρά την πεποίθησή της ότι 'είμαστε ίσοι αφού κι οι δυο έχουμε πλαστεί απ' το ίδιο χώμα'. Τελικά, η Λίλιθ αφήνει τον Αδάμ προτιμώντας την εξορία και τη μοναξιά απ' την κυριαρχία και την υποταγή. Ως τιμωρία για την απόρριψη του συζύγου της, η Λίλιθ θεωρήθηκε ως η προσωποποίηση της θηλυκής κακίας -μια μαύρη δαίμονας που απειλούσε έγγυες, σκότωνε παιδιά και αποπλανούσε και κατέστρεφε άνδρες. Η εικόνα της ενσάρκωνε τους χειρότερους φόβους των ανδρών περί σεξουαλικότητας και ικανότητας.


Λίλιθ - Μαύρη Σελήνη

Αστρολογικά, η Λίλιθ, ή αλλιώς Μαύρη Σελήνη, αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα μεταξύ Άρη και Πλούτωνα, και σχετίζεται με τα θέματα της προσωπικής, σεξουαλικής δύναμης και του καταπιεσμένου θυμού. Στις διαπροσωπικές σχέσεις, οι αντιδράσεις της ποικίλουν -από ολοκληρωτική απόσυρση μέχρι τη λογομαχία και τη σεξουαλική χειραγώγηση... αλλά και την ικανότητα για διαπραγμάτευση και συμβιβασμό. 

Λόγω της αρχέγονης πικρίας από την απόρριψη, η Λίλιθ έχει πολύ καταπιεσμένο θυμό. Αυτή η οργή όταν ενεργοποιείται, μπορεί να εκραγεί σε σεξουαλική κυριαρχία και βία. Θετικά, όμως, η Λίλιθ μας διδάσκει την τέχνη της συναίνεσης, από την οποία η ενέργεια Άρη-Πλούτωνα  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει -αντί να καταστρέψει- σχέσεις.

Στο γενέθλιο χάρτη, μια εξέχουσα Λίλιθ δείχνει προσωπική ανεξαρτησία και μια άρνηση να υποταχθούμε σε κάποιον άλλο ή να θυσιάσουμε τις πεποιθήσιες μας, καθώς και το δυναμικό για επίλυση. Στρεσαρισμένες θέσεις της Λίλιθ μπορεί να σημαίνουν μια αντίληψη του θηλυκού ως κακού (η βαμπ ή γυναίκα-αράχνη), πιθανό βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση (ιδίως αν υπάρχει όψη με τον Κρόνο), ή την ανικανότητα για επίτευξη συμφωνίας μέχρι να επιλυθούν τα θέματα εξουσίας.
Οι όψεις της Λίλιθ με πλανήτες δείχνουν πώς ο πλανήτης χειρίζεται το θέμα της επίλυσης συγκρούσεων.

Στη συναστρία, οι όψεις της Λίλιθ δείχνουν την ανάγκη να μάθουν τα άτομα να διαπραγματεύονται, αλλά και τα πιθανά προβλήματα σε σχέση με σεξουαλικές φοβίες, την απόρριψη, το θυμό και την καχυποψία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου