Τι είναι το Μεσουράνημα;












Το Μεσουράνημα, ή αλλιώς ΜC (από το λατινικό Medium Coeli) είναι ένα νοητό σημείο στον αστρολογικό χάρτη, τόσο προσωπικό και σημαντικό, όσο και ο Ωροσκόπος. Αν ο Ωροσκόπος είναι η μάσκα ή τα γυαλιά που φοράμε, το Μεσουράνημα είναι το κοστούμι, και μαζί αυτά τα δύο συνθέτουν την αμφίεσή μας, ή λιγότερο μεταφορικά, την κοινωνική μας persona.

Είναι θέμα image...

Ως το πιο ορατό σημείο του χάρτη, το Μεσουράνημα περιγράφει, κατ' αντιστοιχία, την κοινωνική και επαγγελματική μας εικόνα. Έχει να κάνει με τα πιο εμφανή μας χαρακτηριστικά, ή αυτό που εισπράττουν οι άνθρωποι που δε μας γνωρίζουν, όταν μας βλέπουν για πρώτη φορά. Είναι η απάντηση σε μια από τις πρώτες ερωτήσεις μιας γνωριμίας, 'με τι ασχολείσαι;', ή το ταμπελάκι στο πέτο μας -ο συσχετισμός με τα επαγγελματικά δεν είναι τυχαίος: πχ. μπορεί να ξεχνάμε το όνομα (ή το ζώδιο) του μικροκαμωμένου τύπου με τα γυαλάκια, αλλά θυμόμαστε ότι είναι λογιστής (μεσουράνημα στην Παρθένο;). Ο άνθρωπος μπορεί να είναι κι άλλα πράγματα, αλλά όσο δεν τον γνωρίζουμε επί της ουσίας, η περιγραφή μας -ή η ταμπέλα του- είναι αυτή.

Στόχοι, κατεύθυνση, φήμη, status και κοινωνική συνεισφορά
To Μεσουράνημα δείχνει ακόμη τα χαρακτηριστικά που θαυμάζουμε, που θέλουμε να αποκτήσουμε, καθώς και το πού και πώς μπορούμε να έχουμε επαγγελματική συμπεριφορά. Στο βαθμό που αναπτύσσουμε αυτές τις ιδιότητες και αναλαμβάνουμε πρόθυμα και δημιουργικά το ρόλο που περιγράφει το μεσουράνημα, γινόμαστε επιτυχημένοι κοινωνικά. Με άλλα λόγια, το Μεσουράνημα συνδέεται με τους προσωπικούς στόχους έναντι της κοινωνίας, αλλά και τον ορισμό που δίνει καθένας μας στην επιτυχία.

Γιατί, μαμά; (Ή μπαμπά, -οι απόψεις διίστανται, γονιός είναι, σε κάθε περίπτωση)
Αλλά πώς καταλήγει κάθε άνθρωπος να θαυμάζει, να στοχεύει και ιδανικά να θριαμβεύει σε αυτό που του ταιριάζει; Η απάντηση έρχεται από την παιδική ηλικία, με το Μεσουράνημα να συμβολίζει και μια γονεϊκή φιγούρα. Ως παιδιά, λαμβάνουμε τα πρώτα μηνύματα από τους γονείς, σχετικά με τον 'μεγάλο κόσμο εκεί έξω', που διαμορφώνουν την μετέπειτα κοινωνική και εργασιακή φιλοσοφία και θέση μας στην κοινωνία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πατέρας ή η μητέρα, που βγαίνει από το σπίτι για να πάει στη δουλειά προσωποποιεί το Μεσουράνημα στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, που αποκτά τις πρώτες και καθοριστικές εντυπώσεις για το τι είναι σημαντικό στη ζωή.
Μεγαλώνοντας, βέβαια, το άτομο -και πάλι ιδανικά- ολοκληρώνεται και εσωτερικεύει την προβεβλημένη στο γονιό αυθεντία, βγαίνοντας στον έξω κόσμο και δημιουργώντας το δικό του όνομα και φήμη.

Γιατί το MC είναι σημαντικό;
Το κοινωνικό image και το τι είναι επιτυχία είναι θέματα πολύ προσωπικά. Καθένας μας είναι ξεχωριστός. Επίσης, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Στην αστρολογία -και συγκεκριμένα, στο γενέθλιο χάρτη και στη θέση του MC- αυτά φαίνονται πολύ ξεκάθαρα. Ωστόσο, αν αγνοούμε την αστρολογική γλώσσα, είναι πολύ εύκολο να μπερδευτούμε και να επηρεαστούμε, ζώντας... το Μεσουράνημα κάποιου άλλου, σε μια κοινωνία όπου η επιτυχία ορίζεται, αν μη τι άλλο, πολύ περιοριστικά, με αποτέλεσμα πολλούς δυστυχισμένους 'πετυχημένους' ανθρώπους... Αν επιτυχία σήμαινε δυστυχία, τότε πιθανότατα θα τη λέγαμε... 'υποτυχία'. Αλλά τέτοια λέξη δεν υπάρχει.
... Καλώς ή κακώς, κάθε άνθρωπος έχει μια 'ταμπέλα'... Είναι ο προβολέας, η φωτογραφία που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Είμαστε επί σκηνής, ούτως ή άλλως. Ας προσπαθήσουμε, επομένως, να προσφέρουμε τουλάχιστον ωραίο θέαμα. Δεν ωφελεί να επιχειρήσουμε να το αποφύγουμε, οπότε ας το απολαύσουμε... Λιγότερο δραματικά (περί δραματικής persona, βλέπε MC στο Σκορπιό, χμμ...), όλοι μας έχουμε ένα ρόλο στο κοινωνικό παζλ. Φροντίζοντας να γνωρίσουμε και να αναπτύξουμε αυτό μας το κομμάτι, αποκτάμε την ικανοποίηση της επίτευξης και επιτυχία σ' αυτό που κάνουμε, νιώθουμε ότι έχουμε βρει το σκοπό μας, τη θέση μας στον κόσμο και ζούμε τη ζωή μας πληρέστερα... Και αυτή η επιτυχία είναι αληθινή και ουσιαστική...

Astro-tips: 
Δες το ζώδιο του MC (που στο σύστημα Placidus, ταυτίζεται με την ακμή του 10ου οίκου) και τις όψεις του με τους γενέθλιους πλανήτες σε ζώδιο και οίκο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου