Ουράνιες Διελεύσεις

Εξαρχής, από την ανακάλυψή του, ο Ουρανός θεωρήθηκε ριζοσπάστης, αλλάζοντας την οπτική των ανθρώπων για το παραδοσιακό κοσμολογικό σχήμα. Με μια τροχιά στη διπλάσια απόσταση από αυτήν του Κρόνου σε σχέση με τον Ήλιο, η ανακάλυψη του Ουρανού ξαφνικά διπλασίασε το μέγεθος του τότε γνωστού ηλιακού συστήματος... 

Σε ατομικό επίπεδο, οι Ουράνιες διελεύσεις έχουν να κάνουν με αλλαγές, εκπλήξεις και αναταραχές. Αποτελούν μια φάση στη ζωή μας, κατά την οποία κάτι καινούριο ή εκκεντρικό αναδύεται -συνήθως επεισοδιακά- στη συνείδηση. Είναι καιρός να γίνουμε περίεργοι, να εξερευνήσουμε, να δοκιμάσουμε καινούρια πράγματα και να πάρουμε ρίσκο.

Ενίοτε επιλέγουμε συνειδητά να πραγματοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές. Άλλοτε φαίνεται πως αυτές μας επιβάλλονται από εξωτερικές συγκυρίες. Όπως και να 'χει, το αίτημα του Ουρανού είναι να έρθουμε σε επαφή με ανεξερεύνητες πλευρές της φύσης μας. Αν έχουμε γίνει άκαμπτοι σε κάποιο τομέα για χάρη της ασφάλειας, ο Ουρανός χτυπάει το κουδούνι, σηματοδοτώντας ότι είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε τη ρουτίνα ή το μοτίβο που έχει γίνει πια πολύ καταπιεστικό. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Ουρανός είναι το ξυπνητήρι που ταράζει τον ύπνο μας, αλλά και μας αφυπνίζει φέρνοντας μια νέα μέρα. Κάποιοι από μας σηκώνονται εύκολα απ' το κρεβάτι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν ο,τι προκύψει. Άλλοι αλλάζουν πλευρό και προτιμούν να συνεχίσουν τον ύπνο τους...

Αν θεωρήσουμε τη διέλευση ως ένα μάθημα, τότε αν υπάρχει κάτι που δεν αρέσει στον Ουρανό, το δάσκαλο της αλλαγής, είναι η συνήθεια. Και ένα κομμάτι μας, ως πλάσματα της συνήθειας, δεν αρέσκεται καθόλου στις αλλαγές. Είναι ο εθισμός μας στο status quo, και η αίσθηση ασφάλειας ή και περηφάνια που αντλούμε από τη διατήρησή του. Αυτό το κομμάτι μας είναι που χρειάζεται να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί στο μάθημα του Ουρανού.


Ναι, αλλά γιατί να αλλάξω;

Η κοινωνία ως θεσμός υπάρχει γιατί εξυπηρετεί θεμελιώδεις ανάγκες του ανθρώπου, είναι μια ευλογία για την οποία πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αποτελεί και εγκλωβιστικό παράγοντα για το άτομο, εφόσον από τη στιγμή που γεννιόμαστε, κατακλυζόμαστε από οδηγίες σχετικά με το πώς πρέπει να είμαστε και να φερόμαστε. Κάθε όψη της ζωής καταλήγει να τελεί υπό το πνεύμα της συγκεκριμένης κοινωνίας στην οποία έτυχε να γεννηθούμε. Ποια είναι η σωστή απόσταση από κάποιον άλλο, πόσο πρέπει να διαρκεί η οπτική επαφή με κάποιον άγνωστο, τι είναι επιτυχία, τι θεωρείται αποτυχία -όλα υπαγορεύονται από την άτυπη κοινωνική εκπαίδευση που δεχόμαστε. Και μεγάλο μέρος αυτών των οδηγιών είναι χρήσιμες και καλώς υπάρχουν. Κάποιες οδηγίες, όμως, δε μας έρχονται φυσικά, και για να είμαστε καλά θα πρέπει να τις απορρίψουμε.

Το βασικό μέλημα, λοιπόν, σε μια Ουράνια διέλευση, θα πρέπει να είναι το κατά πόσο έχουμε επιτρέψει την ισχυροποίηση ψευδών περιγραφών του εαυτού μας στην ίδια μας τη σκέψη. Αυτό είναι και το δώρο του Ουρανού: η ελευθερία και η ικανότητα να διακρίνουμε την ατομικότητα και την αλήθεια μας από τις φαντασιώσεις και τις επιθυμίες που διατηρεί το περιβάλλον -οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες- για μας.


Μία (και) μοναδική ευκαιρία

Ο Ουρανός διανύει το ζωδιακό σε 84 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τόσο θα πάρει να επαναληφθεί μια διέλευση, κι επομένως, συμβαίνει πιθανότατα μια φορά στη ζωή μας.

Σε όλη μας της ζωή, απλώς προχωράμε βιώνοντας τις συνέπειες των επιλογών και των αποφάσεων που κάποτε πήραμε. Η ζωή συνεχίζεται και δεν μπορούμε να αλλάξουμε πορεία. Κάποια πράγματα μοιάζουν απίθανα, τρελά ή ανεπίτρεπτα. Όταν, όμως, ο Ουρανός περνά από ένα σημείο και σχηματίζει όψη με έναν προσωπικό πλανήτη μας, φωνάζει: 'Μέχρι εδώ!' Και το απίθανο γίνεται πιθανό, και είμαστε έτοιμοι και ελεύθεροι να εξερευνήσουμε καινούριες πιθανότητες. Αν το σημείο που αγγίζει είναι πολύ προσωπικό, πχ. τον Ωροσκόπο, καλούμαστε να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας. Ο καθιερωμένος τρόπος ζωής δε μας καλύπτει πια, πάει αυτό και πάμε γι' άλλα -κυριολεκτικά, με ενθουσιασμό και δημιουργικό πνεύμα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας.

Αν εσύ γράφεις το βιβλίο της ζωής σου, πώς θα ήθελες να κάνεις τη μεγάλη ανατροπή; Ποια μεγάλη απίθανη αλλαγή θα ήθελες να πραγματοποιήσεις;... Όταν σ' αυτή την φάση, ανταποκρινόμαστε θετικά σ' αυτό το κάλεσμα του Ουρανού ή του πιο αυθεντικού εαυτού μας, και ρισκάρουμε, νιώθουμε αναζωογονημένοι. Αν πάλι επιτρέψουμε στους άλλους -ή στον φόβο μας- να εμποδίσουν αυτή τη διαδικασία, τότε θα βιώσουμε την αλλαγή αλλιώς...  


Επιλογή ή εξαναγκασμός

Αν, κατά τη διάρκεια μιας Ουράνιας διέλευσης, δεν κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε ή να απεμπλακούμε από κάτι που πλέον μας περιορίζει ή που έκανε τον κύκλο του και δε μας ικανοποιεί πια, η αλλαγή μάς επιβάλλεται μέσω εξωτερικών γεγονότων και συγκυριών. Κοινώς, θα βιώσουμε την επίδραση του Ουρανού από επιλογή ή αναγκαστικά, -ενεργητικά ή παθητικά, εκούσια ή ακούσια.



















Όταν μια σχέση ή συνεργασία μπλοκάρει την ανάπτυξή μας, αλλά αποφεύγουμε να την αντιμετωπίσουμε ή να πάρουμε μια απόφαση, ο βαθύτερος εαυτός μας θα οργανώσει με κάποιο τρόπο τις συνθήκες που θα μας κάνουν να αλλάξουμε. Ο εκάστοτε άλλος μπορεί να φύγει, ή να αναγκαστούμε να ξανασκεφτούμε τα εργασιακά λόγω απόλυσης.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η πρώτη μας αντίδραση συνήθως είναι να κατηγορήσουμε τους άλλους γι' αυτό που μας 'έτυχε'. Δεν αποκλείεται να έχουμε δίκιο, και όντως οι άλλοι έχουν μερίδιο ευθύνης. Ωστόσο, αν το δούμε από μια βαθύτερη οπτική, αυτή του Ουρανού ή του ανώτερου εαυτού μας, σκοπός είναι να τολμήσουμε, να ρισκάρουμε και να αφυπνιστούμε ως προς νέους τρόπους ύπαρξης. Έτσι, μπορούμε να βρούμε και νόημα και συνάφεια σε αυτά τα φαινομενικά ατυχή γεγονότα.


... Τώρα κατάλαβα!

Και αυτό μπορεί πραγματικά να συμβεί σε μια Ουράνια διέλευση. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσουμε μια ασυνήθιστη διαύγεια σε ο,τι αφορά τον αληθινό μας εαυτό. Είναι σαν να τραβιέται ένα πέπλο και σαν να μας επιτρέπεται να δούμε την ευρύτερη εικόνα της ζωής μας. Απ' αυτή την οπτική, μπορούμε να διακρίνουμε το πραγματικό νόημα που υπάρχει πίσω από όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας, καθώς και την κατεύθυνση προς την οποία έχουμε ανάγκη να κινηθούμε. Ακόμα και εν μέσω κρίσεων και δυσκολιών, με τις διελεύσεις του Ουρανού είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε γιατί έλκουμε τις εκάστοτε συγκυρίες, καθώς και το μάθημα που κρύβεται μέσα τους. 

Ίσως πάλι το κόστος της αλλαγής είναι μεγάλο για κάποιους -κυρίως όσους έχουν επικρατέστερο το στοιχείο της Γης ή τονισμένο Κρόνο στο γενέθλιο χάρτη τους. Σ' αυτή την περίπτωση, αυτή η εμπνευσμένη κατανόηση μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Όπως και να έχει, αργά ή γρήγορα φτάνουμε στην ευγνωμοσύνη, αναγνωρίζοντας ότι ορισμένα γεγονότα έπρεπε να προηγηθούν κάποιων ανέλπιστων εξελίξεων, που κάποτε δεν τολμούσαμε καν να ονειρευτούμε...
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου